Katechiny. Wiesz jak dobrze wpływają na zdrowie?

fot. mat.pras.

Katechiny to silnie działające antyoksydanty znajdujące się w zielonej herbacie. Badania potwierdzają ich właściwości przeciwwirusowe, grzybobójcze, przeciwbakteryjne i spowalniające starzenie się organizmu. Wystarczą 2-3 filiżanki zielonej herbaty, by zminimalizować szkodliwe działanie czynników środowiskowych na nasz organizm, wspomóc ochronę przed groźnymi chorobami i… zachować młody wygląd na dłużej!

Jakie produkty stanowią bogate źródło katechin? Te dobroczynne dla naszego organizmu składniki znaleźć możemy m.in. w świeżych owocach, gdzie największa ich ilość znajduje się pod skórką. Innym produktem bogatym w te antyoksydanty jest gorzka czekolada, najwięcej katechin w łatwo przyswajalnej i niskokalorycznej postaci znajdziemy jednak w niefermentowanej zielonej herbacie:

Katechiny to silnie działające antyoksydanty znajdujące się w zielonej herbacie. Badania potwierdzają ich właściwości przeciwwirusowe, grzybobójcze, przeciwbakteryjne i spowalniające starzenie się organizmu – skutecznie zmniejszają ilość wolnych rodników w naszym organizmie. Wspomagają też jego odtruwanie. Dzięki nim, a konkretnie jednej – katechinie EGCG, która jest najsilniejszą spośród wszystkich istniejących, zielona herbata ma wysoki potencjał antyrakowy – hamuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych wspomagających komórki rakowe – wyjaśnia Ilona Cichecka, dietetyk. – Z uwagi na to, że katechiny są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym picie zielonej herbaty jest także prostym i skutecznym sposobem zapobiegania zaburzeniom żołądka i jelit. Zielona herbata zatem m.in. dzięki katechinom jest łatwym i istotnym składnikiem profilaktycznej diety zdrowotnej m.in. przy zapobieganiu próchnicy zębów i zmniejszaniu wchłaniania cholesterolu– podkreśla Ilona Cichecka, dietetyk.

Zielona herbata ma jeszcze jedną zaletę: ze względu na dużą zawartość antyoksydantów spowalnia procesy starzenia i pozwala na dłużej zachować młodość.

Warto jednak wiedzieć, że w celu dostarczenia odpowiedniej ilości katechin dobrze jest wypić 2-3 filiżanki naparu dziennie. Najlepszy efekt osiągniemy wtedy, gdy sięgniemy po cenione przez Japończyków sproszkowane herbaty – m.in. herbatę Matcha Kokoro, uchodzącą za najzdrowszą herbatę świata, której wyjątkowość polega na tym, że produkuje się ją w 100% z liści odmiany Tencha, nieocenionych w działaniu na nasz organizm oraz wyjątkowych ze względu na uprawę.

Matchę można używać jako regularną herbatę (zaparzamy w temp. nie wyższej niż 60 C, ubijając proszek, aż pojawi się piana), jako przyprawę – ta najpopularniejsza w Japonii to połączenie z Matchy z solą, jako dodatek do wszelkich wypieków, makaronów własnej roboty, czy bulionów oraz napojów jak Matcha Latte i koktajli owocowo-warzywnych, spełniających dodatkowo ważną funkcję oczyszczającą i odtruwającą organizm.

Dobrze jednak wiedzieć, że nie każda sproszkowana zielona herbata jest herbatą Matcha. Niska cena powinna wzbudzić czujność, czy na pewno jest to właśnie herbata Matcha, a nie inna sproszkowana zielona herbata, nie zawierająca w sobie Tenchy i tym samym nie posiadająca tak cenionych właściwości.

Warto sięgać też po produkty hermetycznie zamknięte, najlepiej skonfekcjonowane bezpośrednio w Japonii, przez producenta, co zapewni sterylność i właściwą jakość tej herbaty. Nie bez znaczenia jest też japońskie oryginalne pochodzenie herbaty Matcha. Dlaczego? Okazuje się, że chińskie odmiany Matchy najczęściej mają znacznie niższą jakość, zdecydowanie bardziej “płaski”, pozbawiony słodyczy smak i mniej intensywny kolor świeżej zieleni.

Matcha marki KOKORO, importowana do Polski od 12 lat, spełnia wszystkie stawiane Matchy wymogi. To w 100% japońska zielona herbata, pochodząca z liści Tencha zebranych na plantacjach w pref. Uji w Japonii, o szmaragdowej zieleni i wyprodukowana dla KOKORO przez japońską firmę Maruka, zajmującą się produkcją zielonej japońskiej herbaty już od 1934 roku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.