Już dziś zaplanuj smakowite święta – Przepis na domowe trufle piernikowe!

domowe trufle piernikowe

domowe trufle piernikowe

Czekolada, pierniki, pomarańcze – tak właśnie smakują prawdziwe święta. Trufle na bazie właśnie takich składników, wspaniale dopełnią bożonarodzeniowy stół pełen rozmaitych słodkości. Delikatna, rozpływająca się w ustach czekolada, pozostawia na długo intensywny posmak prawdziwego piernika z delikatną nutą pomarańczy. Domowe trufle piernikowe z pewnością znikną ze świątecznego stołu w mgnieniu oka, ponieważ swoim apetycznym wyglądem skuszą dosłownie każdego.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

– Śmietanka 42% od OSM Piątnica: 150ml        
– Czekolada gorzka: 2 szt.
– Orzechy włoskie łuskane: 50g
– Przyprawa piernikowa:  1 płaska łyżka
– Rum: 50ml
– Skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
– Kakao, wiórki kokosowe
– Szczypta soli

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i  odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.