Jesienna sałatka Coleslaw

Jesienna sałatka Coleslaw

Fot: flickr

Sałatka Coleslaw będzie świetnym dodatkiem do szynki, wędzonej kaczki czy pieczonej wołowiny.

To najbardziej znana sałatka na świecie, tutaj podana w bogatej, jesiennej wersji. Jest tak samo pyszna jak tradycyjny Coleslaw i równie łatwa do zrobienia.

Składniki:

– garść mieszanych ziaren (np.: słonecznika, siemienia lnianego, dyni)
– łyżeczka sosu sojowego tamari
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 3 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
– 1 mała, starta na tarce bulwa selera korzeniowego
– 3 starte na tarce marchewki
– ½ drobno posiekanej kapusty czerwonej
– 2 drobno posiekane jabłka

Jak zrobić jesienną sałatkę Coleslaw

Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Wrzuć nasiona, podsmaż przez kilka minut, aż zaczną zmieniać kolor na brązowy. Dodaj sos tamari, wymieszaj, podsmaż jeszcze kilkadziesiąt sekund. Przesyp nasiona do miseczki. W drugiej miseczce przygotuj sos: wymieszaj jogurt, musztardę i pietruszkę. Zmieszaj warzywa i jabłka, polej je sosem i posyp ziarnami.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.