Jedz grzyby na odporność!

Jedz grzyby na odporność!

Fot: Photogenica

To zaskakujące, bo jeszcze niedawno mówiono, że grzyby nie zawierają żadnych składników odżywczych i nie mają właściwości zdrowotnych. A tu taka niespodzianka. Grzyby wzmacniają odporność.

Do walorów smakowych grzybów nie trzeba nikogo przekonywać. Dania z grzybami znajdziesz w przydrożnych barach i w najlepszych restauracjach świata. Mało kto wie jednak, że grzyby służą też naszemu zdrowiu. Naukowcy z University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences udowodnili, że wzmacniają one odporność. Wyniki opublikowano w Journal of the American College of Nutrition. Podczas czterotygodniowych badań do codziennej diety kilkudziesięciu osób włączono grzyby shiitake. Po zakończeniu badań zaobserwowano wskaźniki świadczące o lepszym działaniu układu odpornościowego. Jak się okazuje grzyby potrafią zwalczyć wirusy niemalże tak samo skutecznie jak czosnek. Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Najlepiej zatem jeść je nawet codziennie. W jajecznicy, zupie, sałatce. Można je dodawać do porannych koktajli w formie grzybowego proszku. Najczęściej zawiera on egzotyczne gatunki: jak maczużnik, soplówka jeżowata czy lakownica żółtawa. Lepiej jednak kupować grzyby w całości.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.