Kosztuje niewiele, ma mało kalorii i bardzo wiele cennych składników. Doskonale smakuje na surowo, zasmażana i kiszona, komponuje się z mięsem, świetnie sprawdza się w sałatkach. Znasz jej wpływ na zdrowie?
Pomaga schudnąć
Ma niewiele kalorii (100 gramów to ok. 30 kcal) i dużą zawartość błonnika, który poprawia przemianę materii. Wpływa na obniżenie cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi i daje poczucie sytości.
Dba o urodę
Ma dużą zawartość siarki, biorącej udział w produkcji keratyny i kolagenu, poprawiającego kondycję skóry i paznokci i włosów. Zawiera antocyjany, o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Zmniejsza bóle reumatyczne
Sok z kapusty lub okłady z jej liści uśmierzają bóle stawów.
Łagodzi dolegliwości jelitowe
Uważa się, że kapusta jest ciężkostrawna i powoduje wzdęcia, jednak to efekt łączenia jej z tłuszczami zwierzęcymi. Kapusta z przyprawami ułatwiającym trawienie, takimi jak kminek, majeranek czy koperek, będzie miała dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Podobnie działa kapusta kiszona.
Zwiększa odporność
100 gramów czerwonej kapusty pokrywa aż 90 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.