Jak zrobić zielony makaron

zielony makaron

fot. mat.pras./ Orchidea Creative Group

Zielony makaron wygląda interesująco. A jeśli go odpowiednio udekorujemy, może wyglądać zabawnie. A wiadomo, dobry humor przy jedzeniu jest wskazany.

Składniki:

Makaron:

  • 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Sos:

  • 200 g serka ricotta
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • mielony pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Oczy:

  • 125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach)
  • 50 g czarnych drylowanych oliwek

Przygotowanie:

Makaron:

Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować
ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta.

Sos:

W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu
15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Oczy:

Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka. Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami. Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.