Jak zrobić wegański ajerkoniak

Egg nog

Fot: Photogenica

Ajerkoniak to jeden z ulubionych świątecznych napoi w krajach anglosaskich. Oto jego wersja wegańska, bez alkoholu.

Składniki (na 4 porcje):

– 3 szklanki schłodzonego mleka kokosowego
– 450 gramów kremu kokosowego
– ½ szklanki syropu klonowego
– 1 łyżeczka wanilii
– ¼ łyżeczki soli

Do przybrania:

– 1 ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 pałka cynamonu
– 4 gwiazdki anyżu

Jak zrobić wegański ajerkoniak

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Wystarczy minuta na wysokich obrotach. Powstały płyn przelej do dzbanka i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem przelej do szklanek, a każdą z nich udekoruj cynamonem, gałką muszkatołową i gwiazdką anyżu.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz