Jak zrobić salsę verde

Jak zrobić salsę verde

Fot: flickr

Zielona, ostra salsa to podstawa w kuchni meksykańskiej. Jak ją przygotować?

Salsa verde czyli salsa zielona to jeden z dwóch (obok czerwonego sosu pomidorowego) najpopularniejszych sosów w kuchni meksykańskiej. Jest oparty na zielonych pomidorach tomatillos (w Polsce ciężko dostać świeże tomatillos, ale dostępne są w puszce). Możesz dodawać go do mięs, świetnie sprawdzi się też jako dressing do sałatki.

Jak zrobić salsę verde

Składniki:

– 1 kg zielonych pomidorów Tomatillo
– 1 cebula
– 4 papryczki serrano
– 4 ząbki czosnku
– 12 gałązek kolendry
– 2 łyżki oleju kuchennego
– 1 ½ łyżeczki soli plus więcej do smaku
– woda

Jak zrobić salsę verde

Pomidory umyj i oczyść ze skórki. Cebulę pokrój na ćwiartki. Wszystkie składniki (poza kolendrą i solą) połącz w dużym garnku i zalej wodą, na tyle aby pokryła składniki. Garnek postaw na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Zdejmij garnek z ognia, poczekaj aż wystygnie, dodaj kolendrę i zmiksuj zawartość. W osobnym garnku rozgrzej olej na małym ogniu, wlej zmiksowaną salsę. Wymieszaj, dodaj sól, gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.