Zielona, ostra salsa to podstawa w kuchni meksykańskiej. Jak ją przygotować?
Salsa verde czyli salsa zielona to jeden z dwóch (obok czerwonego sosu pomidorowego) najpopularniejszych sosów w kuchni meksykańskiej. Jest oparty na zielonych pomidorach tomatillos (w Polsce ciężko dostać świeże tomatillos, ale dostępne są w puszce). Możesz dodawać go do mięs, świetnie sprawdzi się też jako dressing do sałatki.
Jak zrobić salsę verde
Składniki:
– 1 kg zielonych pomidorów Tomatillo
– 1 cebula
– 4 papryczki serrano
– 4 ząbki czosnku
– 12 gałązek kolendry
– 2 łyżki oleju kuchennego
– 1 ½ łyżeczki soli plus więcej do smaku
– woda
Jak zrobić salsę verde
Pomidory umyj i oczyść ze skórki. Cebulę pokrój na ćwiartki. Wszystkie składniki (poza kolendrą i solą) połącz w dużym garnku i zalej wodą, na tyle aby pokryła składniki. Garnek postaw na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Zdejmij garnek z ognia, poczekaj aż wystygnie, dodaj kolendrę i zmiksuj zawartość. W osobnym garnku rozgrzej olej na małym ogniu, wlej zmiksowaną salsę. Wymieszaj, dodaj sól, gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut.