Jak zrobić przekąski z pastą mango-curry i kolendrą

fot. materiały prasowe

Chrupiące przekąski z aromatyczną pastą mango-curry i kolendrą to bezglutenowa propozycja dla amatorów zdrowej kuchni. Jak ją zrobić? Oto przepis.

Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango-curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do lekkiego pieczywa chrupkiego, ale także krakersów lub zwykłego pieczywa. Śmiało można zajadać się nią z pokrojonymi w paski warzywami lub paluszkami chlebowymi, a nawet użyć jako farszu np. do jajek.  

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 200g sera śmietankowego
  • 5 łodyg świeżej kolendry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka curry w proszku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka 
  • opakowanie bezglutenowego pieczywa chrupkiego, np. 3 Pauly

Przygotowanie

Obrane ze skórki mango pokroić na kawałki i rozgnieść na puree. Kolendrę posiekać, odłożyć odrobine do przystrojenia gotowych kromek. Resztę kolendry wraz z przyprawami dodać do rozdrobnionego mango. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji pasty. Gotową pastą posmarować chrupiące kromeczki i przystroić kolendrą. Gotowe! Smacznego!

Wskazówka: Kolendra ma specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Można ją zastąpić świeżą pietruszką lub pominąć w przepisie.

Więcej pyszności na 3pauly.de


fot. materiały prasowe

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.