Jak zrobić przegrzebki na ostro

Jak zrobić przegrzebki na ostro

Fot: Photogenica

Przegrzebki są delikatne i wymagają zaledwie kilku minut smażenia. Smakiem przypominają bardzo delikatne i soczyste mięso kurczaka.

Przegrzebki (znane też jako małże Św. Jakuba) dostaniesz w większości sklepów z owocami morza. Wyglądem przypominają białe kule, smakiem delikatne mięso. Świetnie komponują się z sałatkami, makaronem, ale doskonale smakują same, z dodatkiem przypraw. Wypróbuj przegrzebki na ostro z mieszanką Cajun, sosem chili i cebulą. Danie przygotujesz w kilka minut. Jedna porcja to zaledwie 225 kalorii, 29.8 gramów białka i 2 gramy błonnika.

Składniki (na 2 porcje):

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 duża, drobno posiekana czerwona cebula
– 1 łyżeczka mieszanki Cajun
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka masła
– 1 ząbek czosnku
– ½ kg przegrzebków
– 2 łyżeczki sosu chili

Jak zrobić przegrzebki na ostro?

Rozgrzej oliwę w dużym garnku na dużym ogniu. Wrzuć cebulę, dodaj mieszankę Cajun i pieprz – przysmażaj przez 3 minuty. Dodaj masło i czosnek, smaż kolejne 30 sekund. Na dnie garnka rozłóż przegrzebki, po 1 minucie polej sosem chili i odwróć na drugą stronę. Smaż kolejną minutę, potem zdejmij danie z ognia i podawaj!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz