DIY: Pieprz cytrynowy

pieprz cytrynowy

©sommaill/Bank zdjęć Photogenica

 

Pieprz cytrynowy ze swoją lekko kwaskowatą nutą wzbogaci smak wielu mięsnych potraw.

Pieprz cytrynowy świetnie komponuje się z kurczakiem, burgerem, makaronem. Może również być doskonałym dodatkiem do marynaty do mięs. Wprawdzie ciężko znaleźć go w sklepach, jednak łatwo zrobić w domu.

Składniki (na 2 szklanki):

  • 1 szklanka gruboziarnistego czarnego pieprzu
  • 1/3 szklanki suszonej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki suszonej cebuli
  • ¼ szklanki suszonego tymianku
  • 3 łyżki nasion kolendry

Jak zrobić pieprz cytrynowy

Wszystkie składniki zmiel w młynku, potem przełóż do szczelnego pojemnika i odstaw w chłodne, suche miejsce. Pieprz zachowa smak przez 6 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.