Jak zrobić pieczywo czosnkowe

Jak zrobić pieczywo czosnkowe

Fot: Flickr/ Charles Haynes

Pieczywo czosnkowe to uniwersalna przystawka, która zaostrza apetyt.

Podobno dobrą włoską knajpę można poznać po jakości pieczywa czosnkowego. To idealne powinno być doskonałą kompozycją pieczywa, czosnku i przypraw.

Przepis na czosnkowe pieczywo

Składniki: 1 bagietka, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 1 łyżka drobno posiekanych liści świeżej pietruszki, oliwa z oliwek, sól do smaku.

Jak zrobić czosnkowe pieczywo?

Posiekaj drobno ząbki czosnku. Dodaj pietruszkę i startą skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszaj i posól. Bagietkę ponacinaj co 2 cm. W powstałe szczeliny nałóż równomiernie masę czosnkową. Pokrop całą bagietkę oliwą z oliwek. Zawiń w folię aluminiową i połóż na blasze do pieczenia. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 10 minut. Po przestygnięciu podawaj w całości, tak aby każdy mógł oderwać swój kawałek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.