Jak zrobić kwas chlebowy

Jak zrobić kwas chlebowy

Fot: Photogenica

Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba. Wzmacnia odporność, reguluje trawienie, natychmiast gasi pragnienie i orzeźwia. Jest też bardzo prosty do zrobienia.

Składniki:

– 1 kg chleba razowego na miodzie (najlepiej zrobionego na zakwasie)
– 8 litrów wody źródlanej nieprzegotowanej
– ½ kg cukru
– sok z 3 cytryn
– 1 łyżeczka drożdży
– 1 garść rodzynek

Jak zrobić kwas chlebowy

Chleb pokrój w kromki, wysusz w piekarniku przez kwadrans, w temperaturze 80 stopni. Wodę przelej do dużego garnka i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć wrzuć do środka kromki chleba, zdejmij garnek z ognia i odstaw na 24 godziny. Przecedź roztwór przez bardzo gęste sito. Chleb wyciśnij przez gazę. Do powstałego roztworu dodaj cukier, sok z cytryn, drożdże. Jeśli wody ubyło, dolej nieco, by było jej 8 litrów. Całość zostaw na kolejne 24 godziny. Zdejmij z wierzchu szumowiny i znów przecedź przez gęste sito. Powstały kwas rozlej do butelek, do każdej z nich dodaj 2-3 rodzynki, zamknij i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy rodzynki będą pływały na górze butelki, kwas jest gotowy do spożycia. Przechowuj go w lodowce.

Przeczytaj także

1 Comment

  • Nikita napisał(a):

    Ooo, nigdy nie piłam czegoś takiego, widziałam w sklepie do kupienia, ale chyba wolę zrobić samej. Będzie to wspaniały dodatek do mojego suplementu diety IQgreen 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.