Jak zrobić kanadyjski poutine?

Jak zrobić kanadyjski poutine?

Fot: Photogenica

Frytki, sos do pieczeni i ser razem? Czemu nie? Kanadyjczycy kochają poutine i często stawiają to danie na stołach.

Poutine pochodzi z kanadyjskiej prowincji Quebeck. Danie to podawane jest jako przystawka i danie główne. To oryginalne dla nas połączenie frytek, sosu do pieczeni i sera.

Czas gotowania: ok. 60 min.
Liczba kalorii (na 1 porcję): 528
Składniki (na 3 porcje)

Na sos:

– 3 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki wody
– 6 łyżek nieosolonego masła
– ¼ szklanki mąki uniwersalnej
– 250 ml bulionu drobiowego
– 500 ml bulionu wołowego
– czarny pieprz do smaku

Na frytki:

– 1 ½ kg ziemniaków
– olej z orzechów włoskich

Na posypkę:

– 1 ½ szklanki startego sera cheddar lub porwanej w rękach mozzarelli.

Jak zrobić kanadyjski poutine

W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą i odstaw na bok. Postaw duży garnek na średnim ogniu, rozpuść w nim masło. Dodaj mąkę uniwersalną, podsmażaj przez ok. 5 minut, często mieszając. Mąka powinna zmienić kolor na jasnobrązowy. Dodaj bulion drobiowy i wołowy, wymieszaj. Gdy sos zacznie wrzeć, dodaj wcześniej rozrobioną w wodzie mąkę kukurydzianą i jeszcze raz zamieszaj. Gotuj 3-5 minut, dopraw do smaku pieprzem i zdejmij z ognia. Obierz ziemniaki, pokrój w pałki, przełóż do dużej miski i zalej wodą na przynajmniej 1 godzinę. Rrozgrzej frytownicę do 150 stopni. Pokrojone ziemniaki wyjmij z wody i osusz na papierowym ręczniku. Smaż w frytownicy około 5-8 minut (frytki powinny być usmażone, ale nie brązowe), wyjmij i pozostaw na kratce do ostygnięcia. Zwiększ temperaturę we frytownicy do 190 stopni, ponownie zanurz ziemniaki. Tym razem smaż 2-4 minuty, aż zmienią kolor na złotobrązowy. Pprzełóż do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem, który wchłonie tłuszcz. Frytki przełóż do czystej miski, posyp lekko solą. Podgrzej sos do poutine, polej nim frytki i delikatnie wymieszaj, tak by sos pokrył frytki. Dodaj ser, ponownie wymieszaj. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu, najlepiej ze świeżym pieprzem.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz