Jak zrobić idealne puree ziemniaczane

Jak zrobić idealne puree ziemniaczane

Fot: Photogenica

Zamiast gotować ziemniaki w wodzie, ugotuj je w śmietanie. Dodaj aromatyczne zioła i czosnek.

Swój sposób na idealne ziemniaczane puree podał niedawno portalowi PopSugar szef Food Network Tyler Florence. Jaki jest jego sekret? Zamiast gotować ziemniaki w wodzie a później rozgniatać z dodatkiem śmietany i masła, Florence proponuje przygotować wszystko razem. „Ziemniaki mają delikatny, specyficzny smak. Jeśli ugotujesz je w wodzie, przy odcedzaniu wylejesz też część smaku” – powiedział.
Jak przygotować idealne puree? Obrane, pokrojone w kostkę lub ósemki ziemniaki (ok. 1 ½ kg) włóż do garnka i zalej śmietaną. Dodaj 3 łyżki osolonego masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 ząbki obranego czosnku, łyżeczkę soli, kilka gałązek świeżej szałwii, tymianku i rozmarynu. Przykryj garnek i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Weź dużą miskę, wstaw do środka durszlak. Przelej zawartość garnka. Ziemniaki z durszlaka przełóż ponownie do garnka, rozgnieć ziemniaki widelcem i ponownie zalej odcedzoną wcześniej śmietaną. Wyjmij gałązki ziół, wymieszaj i gotowe.

 

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.