Jak zrobić grzane wino, piwo i miód? 5 przepisów na domowego grzańca

 

fot. pixabay.com

Grzane wino, piwo czy miód to idealne trunki na chłodne wieczory. Nie tylko doskonale rozgrzewają, ale też mają ciekawe walory smakowe. Alkohole na ciepło można przygotować na wiele sposobów.

Poniżej przedstawiamy pięć propozycji zarówno tych tradycyjnych, jak i nieco bardziej wyszukanych przepisów na grzańca z wina, piwa lub miodu.

  1. Grzaniec galicyjski

Składniki:

  • czerwone wino (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne)

  • przyprawy: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir

  • pomarańcza

  • miód

Przygotowanie

Tradycyjny grzaniec galicyjski to idealny trunek na chłodne, jesienne wieczory. Do jego przygotowania należy obowiązkowo użyć czerwonego wina. Można sięgnąć po wersję półsłodką lub półwytrawną. Napój należy przelać do garnka i podgrzewać na najmniejszym ogniu. Następnie trzeba dołożyć korzenne przyprawy, które nadadzą grzańcowi wyjątkowego aromatu. Jeśli całość jest niewystarczająco słodka, dobrze jest dodać łyżkę lub dwie miodu, dzięki czemu wino będzie słodsze. Na koniec warto dorzucić kilka plastrów pomarańczy, które nadadzą całości cytrusowego posmaku. Trunek najlepiej serwować w specjalnym kubku do grzanego wina, który świetnie utrzymuje ciepło.

  1. Grzane wino po francusku

Składniki:

  • czerwone wino

  • przyprawy: cynamon, anyż, goździki

  • pomarańcza

  • pół cytryny

  • cukier trzcinowy

Przygotowanie

Przygotowanie grzańca po francusku należy rozpocząć od wlania wina do garnka. Następnie trzeba dodać cynamon, anyż i goździki, najlepiej w naturalnej postaci, ale jeśli nie ma takiej możliwości, można sięgnąć po sypkie przyprawy. Kolejny krok to dodanie wyciśniętego soku z pomarańczy i cytryny. Na koniec warto dołożyć odrobinę cukru trzcinowego – jego ilość będzie uzależniona od poziomu goryczki całej mikstury. Gotowy napój najlepiej serwować w specjalnym słoju z kranikiem, z którego każda osoba wleje sobie odpowiednią ilość trunku do kubków z uchem. Wspomniany zestaw do grzanego wina to doskonałe rozwiązanie podczas wizyt gości. Nie tylko efektownie się prezentuje, ale też zapewnia komfort podczas podawania i rozlewania wina do kubków. Zestawy do grzanego wina można kupić w sklepie Garneczki.

  1. Grzane piwo z miodem

Składniki:

  • jasne piwo

  • pomarańcza lub cytryna

  • miód

  • przyprawy: goździki, cynamon, imbir

Przygotowanie

Piwo tak samo dobrze smakuje w wersji schłodzonej, jak i w postaci klasycznego grzańca. Wlany do garnka trunek, należy podgrzewać na małym ogniu, pilnując, żeby się nie zagotował. Następnie należy dołożyć do środka przyprawy: imbir, cynamon i goździki, które doskonale wzbogacą smak napoju. Warto dodać również sok z wyciśniętej cytryny lub kawałki pomarańczy, co całości nada cytrusowego aromatu. Jeśli grzaniec ma być podawany gościom, dobrze zaopatrzyć się w kamionkowy dzbanek na grzaniec, z którego każdy chętny będzie mógł w prosty sposób nalać sobie tego trunku.

  1. Grzane piwo po łemkowsku

Składniki:

  • jasne piwo

  • kieliszek wiśniówki

  • przyprawy: cynamon, goździki, imbir, biały pieprz, ziele angielskie, lubczyk

Przygotowanie

Grzane piwo po łemkowsku to trunek mocno rozgrzewający. Wszystko za sprawą dodanej do mikstury wiśniówki. Początkowe etapy przygotowania są takie same, jak w przypadku tradycyjnego grzańca. Najpierw należy podgrzać piwo na wolnym ogniu i dodać do niego przyprawy. Nie tylko standardowy w przypadku grzanych trunków cynamon, goździki czy imbir, ale też mocniejsze ziele angielskie, biały pieprz, a nawet lubczyk. Po przelaniu aromatycznego wywaru do kufla do piwa, należy delikatnie zanurzyć w piwie kieliszek z wiśniówką. Dobrze jest to zrobić powoli aby trunki stopniowo się wymieszały.

  1. Grzaniec miodowy

Składniki:

  • miód pitny

  • pomarańcza

  • sok z malin

  • cynamon

Przygotowanie

Grzany miód pitny był swego czasu uważany za luksusowy trunek i gościł jedynie na stołach najbogatszych. Dziś, niemal każdy może go samodzielnie sporządzić w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w miód pitny i podgrzewać go w garnku na wolnym ogniu. Następnie należy dodać startą skórkę pomarańczy, odrobinę cynamonu oraz dwie łyżki soku z malin. Całość należy podgrzewać przez około 10 minut. Dobrze zaopatrzyć się w dzbanek z podgrzewaczem, który pozwoli na dłużej zachować odpowiednią temperaturę trunku.

Przepisy na grzaniec można dowolnie modyfikować i dodawać lub odejmować składniki według własnych upodobań. To mikstury, których wykonanie nie podlega sztywnym ramom. Ważne, żeby w rezultacie otrzymać trunek, który będzie smaczny i rozgrzewający.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.