Jak zrobić Fusilli Alfredo

Jak zrobić Fusilli Alfredo

Fot: Photogenica

Łatwe, przepełnione smakiem danie z makaronem przygotujesz z pięciu składników.

To wersja dania Alfredo bez mleka, mąki czy śmietany. Autorką przepisu jest blogerka Colu Henry, która podzieliła się nim w swojej nowej książce Back Pocket Pasta: Inspired Dinner to Cook on the Fly, opisującej łatwe dania z makaronem, które możesz zrobić z kilku składników.

Składniki (na 4 porcje):

– sól koszerna
– czarny pieprz do smaku
– 8 łyżek nieosolonego masła
– ¾ szklanki startego sera parmezan (plus więcej do dekoracji)
– 1 opakowanie (500 g) makaronu fusilli

Jak zrobić Fusilli Alfredo

Duży garnek w ¾ napełnij wodą i postaw na średnim gazie. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj 2 łyżki soli, lekko wymieszaj. Wsyp makaron, ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowaj ok. 1 ½ szklanki wody z garnka. Garnek postaw z powrotem na średnim ogniu, wlej zachowaną z gotowania wodę. Kiedy zacznie wrzeć, stopniowo dodawaj masło. Gdy się rozpuści, wsyp powoli parmezan. On też powinien się rozpuścić. Dodaj ugotowany wcześniej makaron, energicznie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i rozłóż do miseczek. Podawaj z dodatkowym parmezanem i czarnym pieprzem.

 

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.