Jak zrobić domową kapustę kiszoną

Jak zrobić domową kapustę kiszoną

Fot: Photogenica

Nie ma to jak kapusta ukiszona w domu. Wtedy mamy pewność, że jest bez konserwantów.

Składniki:

– 3 główki białek kapusty
– 4 ½ łyżki soli kamiennej

Jak zrobić domową kapustę kiszoną?

Drobno poszatkuj kapustę. Ułóż warstwę kapusty na dnie małej beczki, glinianego naczynia lub dużego słoja. Oprósz obficie solą i mocno ubijaj drewnianym wałkiem, tak długo aż kapusta zacznie puszczać sok. Ułóż kolejną warstwę, posól, ubij i powtarzaj te czynności aż całe naczynie będzie wypełnione. Na samym szczycie połóż talerzyk, a na talerzyku garnek, lub czysty kamień. Sok wypłynie do góry a pod nim znajdzie się cała kapusta – do kiszenia musi mieć warunki beztlenowe. Odstaw pojemnik w ustronne miejsce. Proces kiszenia zajmuje 7-10 dni. Raz dziennie zdejmij obciążenie i włóż do kapusty nóż lub długą łyżkę, w ten sposób uwolnisz gazy. Po kilku dniach kiszenia, możesz kapustę codziennie próbować. Kiedy osiągnie odpowiednią dla ciebie kwaśność, przełóż ją do mniejszych słoików, ubij drewnianą łyżką, zakręć szczelnie słoiki i odstaw w chłodne miejsce. Jest gotowa do jedzenia.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz