Sięgasz po słodycze jak tylko masz gorszy humor? Nic dziwnego, cukier stymuluje wydzielanie serotoniny i dopaminy, dając złudne i krótkie uczucie szczęścia. Niestety w dużych ilościach jest niezdrowy. Jak zerwać ze słodkim nałogiem lub przynajmniej mieć go pod kontrolą?
Nadmiar cukru szkodzi, przyczynia się do rozwoju cukrzycy. Dlatego lepiej ograniczyć słodycze, a jeśli organizm dopomina się ciastek i czekoladek, są sposoby, by go oszukać.
Zmniejszaj stopniowo
Chcesz rozstać się z cukrem i słodkimi przekąskami? Nie rób tego radykalnie, proces odstawienia może potrwać nawet kilka tygodni. Jeśli do kawy czy herbaty dodajesz np.: 3 łyżeczki, przez pierwszy tydzień słodź 2, po kolejnym tygodniu 1, potem pół łyżeczki, a następnie w ogóle.
Jedz więcej migdałów
Gdy jesz słodycze, odczuwasz przyjemność. To wynik podwyższenia poziomu dopaminy. Jej poziom rośnie również, gdy jesz migdały.
Dbaj o zbilansowaną dietę
Jedz regularne, zróżnicowane posiłki, dzięki czemu unikniesz nagłego napadu głodu i spadku poziomu cukru.
Wybieraj ciemną czekoladę
Jeśli nie wytrzymujesz i musisz zjeść coś słodkiego, sięgnij po ciemną czekoladę. Jest najzdrowsza z czekolad i zmniejsza poziom kortyzolu, hormonu stresu.
Oszukaj siebie
Jeśli masz ochotę na ciastko, sięgnij po świeże owoce, np. po słodkie winogrona, banana, jabłko. Zaspokoją apetyt na słodki smak.