Jak wykorzystać węgiel drzewny po grillu

Jak wykorzystać węgiel drzewny po grillu

Fot: Pixabay

Można go po prostu wyrzucić, można wykorzystać, zwłaszcza jak się ma ogródek.

Po grillowaniu węgiel powinien stygnąć około 24 godziny. Jeśli musisz przyspieszyć ten proces, możesz od czasu do czasu polać cały grill wodą, ostrożnie mieszając węgiel, tak aby równomiernie ją rozprowadzić. Kiedy wystygnie, delikatnie przesyp go do folii aluminiowej i szczelnie zamknięty pakunek wyrzuć do kosza.

Wersja eko

W dobie dbania o środowisko łatwo znajdziesz ekologiczne odmiany węgla do grilla. Po spaleniu popiół śmiało można wysypać na rabatki. Użyźni glebę.

Węgiel nie spalony

– Kilka mniejszych bryłek węgla zapakowanych w torbę z dziurkami skutecznie zniweluje uciążliwe zapachy w lodówce.
– Kompost z dodatkiem bryłek węgla będzie miała lepsze wartości odżywcze.
– Wysypany na rabatki pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie gleby.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz