Jak uświetnić sałatkę owocową

Jak uświetnić sałatkę owocową

Fot: Shutterstock

To proste danie może zmienić się w prawdziwą przygodę kulinarną.

Sałatka owocowa to idealny posiłek na gorące lato. To jednak coś więcej niż tylko chaotycznie wrzucone owoce do miski. Zobacz, jak możesz ją uświetnić.

Kupuj owoce sezonowe

Świeże owoce sezonowe zawsze smakują lepiej niż te, które przyleciały do sklepów z drugiego końca świata. Lato to doskonały okres, aby dać szansę truskawkom czy malinom.

Wybieraj owoce o tym samym stopniu dojrzałości

Jeśli połączysz owoce twarde z przejrzałymi, sałatka straci na smaku. Wybieraj owoce o tym samym stopniu dojrzałości. Najlepsze są owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe.

Mieszaj kolory

Badania dowodzą, że ładnie podane dania lepiej smakują. Mieszaj owoce o różnych kolorach, by danie wyglądało dynamicznie.

Usuń łodygi, pestki i skórę

Zanim wrzucisz owoce do miski, usuń łodygi, pestki, twarde skórki. Sałatka będzie łatwiejsza do zjedzenia.

Potnij na równe kawałki

Równomiernie pocięte owoce sprawiają, że sałatka jest ładniejsza i można się nią delektować.

Zachowaj proporcje

W sałatce owocowej powinno naleźć się mniej więcej tyle samo z każdego gatunku owoców.

Doprawiaj cytrusami

Kiedy sałatka jest gotowa, pokrop całość sokiem z cytryny, limonki lub pomarańczy. Cytrusy wydobędą dodatkowy smak z owoców, sprawią, że owoce nie będą brązowieć.

Dodaj jogurtu

Łyżka jogurtu wydobędzie z sałatki kremowy smak, a nie doda wielu kalorii.

Jak uświetnić sałatkę owocową

Fot: Shutterstock

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.