Jak uratować przesoloną zupę

Jak uratować przesoloną zupę

Fot: Pixabay

Nie musisz wylewać nawet mocno przesolonej zupy. Kilka prostych trików pozwoli ci ją uratować.

Przygotowanie dobrej zupy jest proste jedynie z pozoru. Bardzo łatwo ją przesolić. Na szczęście nawet mocno przesoloną zupę można uratować.

– Rozcieńcz zupę dodając więcej wody. Dodawaj płyn łyżka po łyżce, potem mieszaj. Próbuj zupę po każdym zamieszaniu, aż osiągnie odpowiedni smak.

– Do czystej zupy (bez dodatków) wrzuć surowe białko. Gdy się zetnie (przy okazji wchłonie sól) wyjmij je łyżką cedzakową.

– Do zupy jarzynowej wrzuć kilka łyżek posiekanej pietruszki, wchłonie sól i doda zupie smaku.

– Dodaj do zupy łyżkę octu albo soku z cytryny. Kwasowy płyn przełamie słony smak.

– Do gotującej się zupy wrzuć ziemniaka. Kiedy się ugotuje (a przy okazji wchłonie nadmiar soli) wyjmij warzywo i wyrzuć.

– Dodaj do zupy ryż albo makaron. Wchłoną nadmiar soli, dodadzą też zupie treści.

Pamiętaj

Im dłużej gotujesz zupę, tym bardziej jest słona. Zupa idealnie przyprawiona podczas wrzenia, będzie zdecydowanie przesolona 30 minut później. Dodawaj przyprawy stopniowo, w małych ilościach, mieszaj i próbuj!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.