Jak upiec kurczaka z chrupiącą skórką?

pieczony kurczak z chrupką skórką

©Nitrub/Bank zdjęć Photogenica

Wystarczą proste zmiany w przygotowaniu i pieczeniu, żeby kurczak miał idealną, chrupiącą skórkę, a mięso było doskonałe.

Idealnie upieczony kurczak to prawdziwa sztuka kulinarna. Każdy mistrz kuchni ma swoje sprawdzone metody na idealną pieczeń. Jak upiec kurczaka z chrupiącą, złotą skórką? Jest kilka prostych uniwersalnych rad, które pomogą uzyskać idealny efekt. Pierwsza to odpowiednie przygotowanie ptaka przed pieczeniem. Pyszną chrupiącą skórkę można uzyskać smarując kurczaka obficie masłem. Do masła można wcześniej dodać ulubione przyprawy, żeby uzyskać jak najlepszy smak. Niektórzy stosują masło klarowane. Podczas pieczenia zrezygnuj z podlewania kurczaka. Częste otwieranie piekarnika sprawia, że proces pieczenia spowalnia, piekarnik nie osiąga wymaganej temperatury i kurczak nie piecze się tak jak powinien. Nie otwieraj często piekarnika, zaufaj technologii. Jeśli potrzebujesz doglądać pieczeni, rób to po prostu przez szybę.


 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.