Jak uniknąć nieświeżego mięsa

Jak rozpoznać świeże mięso

© lsantilli/Bank zdjęć Photogenica

Kupienie świeżego mięsa to dzisiaj sztuka. Producenci prześcigają się w wymyślaniu metod na przedłużenie jego trwałości. Nie nabieraj się na ich sztuczki.

Nieświeże mięso jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jakim mięsem najłatwiej się zatruć? Według amerykańskich badań CSPI najczęściej mięsem kurczaka.

Sprawdzaj datę ważności

Nigdy nie kupuj mięsa, którego data ważności za chwilę minie. Zrezygnuj z niego, nawet jeśli zostało do niej 2-3 dni. Nie kupuj też mięsa, jeśli ma długą (ponad 10 dni) datę ważności . Mięso zapewne jest nafaszerowane środkami konserwującymi.

Sprawdzaj pochodzenie

Unikaj mięsa pochodzącego z dużych zakładów – często stosują duże ilości konserwantów. Utrwalone w kadziach z konserwantami mięso długo zachowuje ładny kolor, nie wysycha, ale do świeżości mu daleko.

Sprawdzaj wygląd i zapach

Świeże mięso powinno mieć spójną konsystencję. Po naciśnięciu palcem powinno szybko wracać do poprzedniego kształtu. Mięso nie może być lepkie, obślizgłe czy szare. Koniecznie powąchaj jak pachnie. Mięso może mieć ładny kolor (czasami dzięki dodatkom chemicznym producenta), ale zapach zdradzi, czy naprawdę jest świeże. Powinien być krwisty, żelazisty, może lekko kwaskowy. Nie może być mdły ani słodki. Jeśli możesz, unikaj mięsa sprzedawanego na tackach przykrytych folią. Trudno sprawdzić, jak pachnie.

Uważaj na mięso mielone

Gotowe porcje mięsa mielonego często mają duże ilości środków konserwujących. Dlatego poproś o zmielenie na miejscu świeżego kawałka, który wybrałaś

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.