Jak ugotować idealne jajko na miękko i jak kulturalnie je zjeść

Jak ugotować idealne jajko na miękko i jak kulturalnie je zjeść
Fot: Flickr/H. Alexander Talbot

Wbrew pozorom gotowanie idealnego jajka na miękko jest sztuką, którą trudną opanować. Wiesz jak zrobić to idealne jajko?

Jakie najczęściej popełniasz błędy?

1. Przykrywasz garnek. Zostaw garnek odkryty i łyżką ruszaj jajka w garnku, zapewniając im równomierne gotowanie.
2. Wlewasz za mało wody. Jeśli pokryje zaledwie 2/3 powierzchni jajka, nie ma szans, żeby się dobrze ścięło.
3. Gotujesz jajka wyjęte z lodówki. Najlepiej by przed gotowaniem miały temperaturę pokojową.
5. Nie chłodzisz jajek po gotowaniu. To że wyjmiesz je z gorącej wody nie przerwie procesu ścinania białka i żółtka. Zatrzymasz go, kładąc jajka w zimnej wodzie.

Jak jeść jajko na miękko?

1. Nie musisz go obierać. Wystarczy, że utniesz czubek jajka i zjesz je łyżeczką.
2. Jeśli chcesz obrać jajko, zrób w skorupce maleńką dziurkę wykałaczką. Wlej przez nią odrobinę wody lub mocno dmuchnij. Skorupka zejdzie zdecydowanie łatwiej.
3. Jeśli nie masz kieliszka do jajek, połóż na dnie zwykłej miseczki łyżkę ugotowanego ryżu. Utrzyma jajko tak samo jak specjalne naczynie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.