Jak szybko odmienić jajecznicę

Jak szybko odmienić jajecznicę

Fot: Photogenica

Wystarczy jeden mały dodatek, aby zwyczajna jajecznica zmieniła się w bogate danie o smaku umami.

Na maśle, z boczkiem czy szczypiorkiem. Czasem zagęszczasz ją mlekiem, innym razem dodajesz śmietanę. Jajecznica to bez wątpienia jedno z najczęstszych śniadań jakie znajdziemy na polskich stołach, nic więc dziwnego, że po jakimś czasie wydaje ci się, że widziałaś ją już w każdej odsłonie. Zanim przestawisz się jednak na croissanty, dodaj do niej… sosu Worcestershire. W składzie ma m.in. anchois, czosnek, ocet, melasę, sól, cebulę, czy papryczki chili. Wystarczy, że dodasz 4 łyżeczki na 2 jajka, a potem wymieszasz powoli, smażąc na małym ogniu. Tak przygotowana jajecznica eksploduje nowym smakiem. Sos Worcestershire nadaje jej pikantny, lekko wędzony smak umami, którego – jak gwarantują wielbiciele dania – nigdy nie zapomnisz.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz