Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby

Fot: Pixabay/CCO

Zebrane grzyby można usmażyć, udusić, zamarynować lub zasuszyć. Jak najlepiej suszyć grzyby?

– Przejrzyj grzyby, wyrzuć te, które mają j nadgniłe części.

– Starannie je oczyść.. Możesz zrobić to ściereczką, pędzlem albo miękką szczoteczką. Nie myj grzybów przed suszeniem, w ten sposób nasiąkną wodą i suszenie potrwa znacznie dłużej.

– Małe grzyby susz w całości, większe pokrój na plastry lub oddziel kapelusze od trzonu.

– Sam proces suszenia może przebiegać na kilka sposobów:

• Przełóż je do sitka i w ciepły dzień wystaw na słońce.
• Ułóż grzyby luźno na blasze do pieczenia, susz w piekarniku w temperaturze 50-60 stopni, koniecznie z uchylonymi drzwiczkami, tak aby wilgoć wydostawała się na zewnątrz.
• Nawlecz grzyby na nitkę i susz przy kaloryferze lub piecu.
Ususzone grzyby przełóż do blaszanego, drewnianego lub plastikowego pudełka, koniecznie wyłożonego papierem. Pojemnik powinien być szczelny, bo grzyby łatwo wchłaniają wilgoć. Aby zapobiec pojawieniu się moli, włóż do środka liść laurowy.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.