Jak rozmrażać jedzenie

Jak rozmrażać jedzenie

Fot: Shutterstock

Jeśli rozmrażamy mięso lub rybę, najczęściej wyjmujemy ją z zamrażalnika do lodówki i tam zostawiamy na całą noc. Jak się jednak okazuje, ta metoda powoduje, że mięso traci składniki odżywcze i jest mniej smaczne przy późniejszym przygotowywaniu.

To wniosek przedstawiony przez SP Technical Research Institute of Sweden. Według naukowców instytutu najlepszą metodą rozmrażania jest przełożenie mięsa do zimnej wody. Jak twierdzą przedstawiciele instytutu to powszechna praktyka w branży gastronomiczno-restauracyjnej, która dziwnym trafem nigdy nie przeniosła się do prywatnych domów. A przecież woda jest lepszym przewodnikiem ciepła niż powietrze. Mięso szybciej się rozmraża. Wystarczy, że wyjmiesz mięso z zamrażalnika, owiniesz je w plastik a potem włożysz do miski z bardzo zimną wodą. Nie dość, że rozmrozi się szybciej, to jeszcze zachowa więcej wartości odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.