Jak się okazuje, nawet ziemniaki trzeba umieć upiec. Odpowiednia temperatura, sposób pokrojenia i ułożenia na blasze, czas pieczenia ma wpływ na ich smak.
Pieczone ziemniaki zrobisz szybko. Mają niewiele kalorii (2 średniej wielkości bulwy to 60-70 kcal), skrobię, witaminę C, potas i wapń. Możesz dodać je do kurczaka z rożna lub dań jednogarnkowych np.: curry. Świetnie smakują solo z ketchupem lub jako dodatek do burgera.
Jak zrobić te idealne? Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ziemniaki umyj, przetnij wzdłuż, przełóż na blachę do pieczenia. Pamiętaj, aby pomiędzy każdą połówką był odstęp, inaczej ziemniaki zlepią się i nie będą chrupiące. Pokrop oliwą z oliwek. Posyp ziemniaki kilkoma szczyptami soli i pieprzu. Piecz ziemniaki przez 30 minut, wyjmij z piekarnika. Poczekaj 7-10 minut aż wystygną.