Starasz się zdrowo odżywiać, większość posiłków przygotowujesz więc sama w domu. To najlepszy sposób na kontrolę tego, co jesz. Jeśli wybierasz się do restauracji z przyjaciółmi, nie musisz jednak rezygnować z kontroli nad menu. Możesz ograniczyć kalorie w podawanych posiłkach.
Przed pójściem do restauracji sprawdź menu
Przeczytaj w Internecie, jakie dania oferuje restauracja, jakie są sposoby przygotowania posiłków. Większość restauracji jest otwarta na gości z nietypowymi żądaniami. Jeśli zadzwonisz wcześniej i poprosisz o pewne modyfikacje, na pewno spotkasz się ze zrozumieniem.
Zrezygnuj z koszyka z chlebem
To przysłowiowe czekadełko w prawie każdej restauracji. Różne rodzaje świeżego chleba podawane są z masłem. Poczekaj na główny posiłek. Kromka chleba ma średnio 100 kalorii, posmarowana masłem 136. Jeśli zjesz czekadełko, przed podaniem zamówionego dania, na koncie będziesz miała już 150 kalorii.
Wybieraj zdrowsze metody przygotowania
Unikaj dań smażonych. Wybieraj potrawy grillowane, opiekane, gotowane na parze lub surowe. To najprostsza metoda przygotowywania posiłków bez dodawania zbędnych tłuszczy. Jeśli w menu nie ma takiej oferty, poproś kelnera o przygotowanie dania w taki a nie inny sposób, bez dodatku masła czy oleju.
Dziel się
Jeśli porcja w restauracji jest znacznie większa niż porcja, którą jesz w domu, podziel się nią z przyjaciółmi. Dobrym sposobem na zmniejszenie kalorii, jest zamówienie kilku przystawek i zrezygnowanie z dania głównego. Często już po przystawkach czujemy się syci. Dzięki przystawkom skosztujesz więcej smaków.
Uważaj na to, co pijesz
Jeśli liczysz kalorie, w restauracji zrezygnuj z napojów słodkich, drinków i wina. Wybierz lepiej wodę mineralną. Jeśli jednak masz ochotę na coś mocniejszego, poproś barmana o przygotowanie ci drinka, który ma mniej niż 150 kalorii.