Jajka faszerowane na Wielkanoc

fot. mat.pras./Orchidea Creative Group

Niedługo Wielkanoc i przyda się prosty i smaczny przepis na jajka faszerowane, tym razem pasztetem i pieczarkami.

Składniki:

– 10 jajek

– 200 g pasztetu królewskiego marki Berger

– 6 pieczarek

– 2 małe cebule

– olej rzepakowy

– sól, pieprz i słodka papryka do smaku

– melisa do dekoracji

– 2 łyżki majonezu (ewentualnie do dekoracji)

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać je ze skorupki i przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnięte żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać umyte, obrane i drobno pokrojone w kosteczkę pieczarki. Smażyć je, aż  odparuje z nich woda. Do wcześniej rozgniecionych żółtek dodać pasztetową, zamieszać. Farsz uzupełnić o usmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec połówki jajek wypełnić farszem i udekorować listkami melisy bądź majonezem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.