O wyborze kupna jaj decyduje cena. Jaja od kur z wolnego wybiegu są droższe, ale też zdrowsze, co całkowicie usprawiedliwia większy wydatek. Choć już sam sposób hodowli powinien być dla nas wystarczającym argumentem, by nie wybierać jaj kur z klatek.
Kura z wolnego wybiegu ma stały dostęp do słońca i przestrzeni, a także do źródeł naturalnego białka: owadów i dżdżownic.
– Jedno jajko od kury z wolnego wybiegu ma dwa razy więcej witaminy E oraz kwasów omega-3 niż tej samej wielkości jajko od kury z chowu ściółkowego czy klatkowego.
– Jajka od kury z wolnego wybiegu wyróżniają się znacznie korzystniejszym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3.
– Mają siedem razy więcej beta-karotenu niż te od kur z chowu ściółkowego lub klatkowego.
– Zawierają dużo selenu, który wpływa na elastyczność skóry.
– Więcej witaminy z grupy B, co pozytywnie wpływa na kondycję włosów, paznokci, funkcję układu nerwowego.
– Więcej luteiny, która poprawia wzrok.
– Więcej białka, które bierze udział w syntezie kolagenu, keratyny i elastyny, a tym samym wpływa na regeneracje skóry.