Jaja od kur z wolnego wybiegu – 7 zalet

Jaja od kur z wolnego wybiegu – 7 zalet

Fot: Photogenica

O wyborze kupna jaj decyduje cena. Jaja od kur z wolnego wybiegu są droższe, ale też zdrowsze, co całkowicie usprawiedliwia większy wydatek. Choć już sam sposób hodowli powinien być dla nas wystarczającym argumentem, by nie wybierać jaj kur z klatek.

Kura z wolnego wybiegu ma stały dostęp do słońca i przestrzeni, a także do źródeł naturalnego białka: owadów i dżdżownic.

– Jedno jajko od kury z wolnego wybiegu ma dwa razy więcej witaminy E oraz kwasów omega-3 niż tej samej wielkości jajko od kury z chowu ściółkowego czy klatkowego.

– Jajka od kury z wolnego wybiegu wyróżniają się znacznie korzystniejszym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3.

– Mają siedem razy więcej beta-karotenu niż te od kur z chowu ściółkowego lub klatkowego.

– Zawierają dużo selenu, który wpływa na elastyczność skóry.

– Więcej witaminy z grupy B, co pozytywnie wpływa na kondycję włosów, paznokci, funkcję układu nerwowego.

– Więcej luteiny, która poprawia wzrok.

– Więcej białka, które bierze udział w syntezie kolagenu, keratyny i elastyny, a tym samym wpływa na regeneracje skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.