Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami

sałatka z hummusem

fot. mat. prasowe

Jesień coraz bliżej, ale wciąż możemy się cieszyć smakami słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.

Składniki na hummus:
 
1 puszka cieciorki
ząbek czosnku
75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
łyżka oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
 
Składniki na sałatkę:
 
2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
żółta papryka
50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
2 marchewki
3 łyżeczki kaparów
natka pietruszki
sól, pieprz
 
Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.