Hummus i jego zalety

Hummus

Fot: Shutterstock

Swoją popularność zawdzięcza wielbicielom zdrowego trybu życia. Odnajdzie się w każdej diecie. Zalety hummusu można wyliczać bez końca.

Ma ponad tysiącletnią tradycję. Przepis znaleziono już w staroegipskiej książce kucharskiej. O hummusie pisali już Platon i Sokrates. O prawo do nazwania się ojczyzną hummusu od lat walczą Libańczycy z Izraelem. Znajdziesz go w kuchni libańskiej, żydowskiej, arabskiej czy kaukaskiej. Delektują się nim wielbiciele wyrafinowanych, skomplikowanych dań i codziennego street foodu. To jedno z najbardziej zdrowych dań na świecie.

Hummus może być dodatkiem do każdej diety. Doskonale uzupełni braki witamin czy minerałów. Będzie antidotum na anemię. Zawiera żelazo, witaminę C oraz spore ilości kwasu foliowego i witaminy B6. Jest doskonałym źródłem manganu, metioniny, kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonasyconych. Spożywanie ciecierzycy ma też wspomagać owulację. Nasiona ciecierzycy mają działanie pobudzające, dlatego w niektórych krajach traktowane są jako afrodyzjak.

Hummus

Hummus

Hummus możesz jeść samodzielnie, albo stosować jako pastę na kanapki. Będzie też świetnym dodatkiem do sałatek, krakersów czy macy. Nie musisz przygotowywać go sama. Ten najwyższej jakości możesz kupić w sklepie. We wrześniu pastę dołączyła do swojej oferty firma PROFI. Hummus produkowany jest w pięciu wersjach smakowych: klasycznej, z pomidorami, z czosnkiem, z oliwkami i pikantnej. „Do produkcji hummusu używamy wysokiej jakości ziaren ciecierzycy, która znana jest szeroko ze swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych. Ponieważ popularność pasty z ciecierzycy w Polsce rośnie, postanowiliśmy wyjść naprzeciw oczekiwaniom rynku i opracowaliśmy produkt, którego skład przypadnie do gustu najbardziej wymagającym konsumentom” – mówi Piotr Szczeblowski, dyrektor handlu w firmie Profi.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.