Grzybowa sałatka na ciepło

jak zrobić słatkę z grzybów

©Mikhail_Kayl/Bank zdjęć Photogenica

Ciepłą sałatkę grzybową przygotujesz już w 25 minut. Smakuje świetnie, a w dodatku jedna porcja ma zaledwie 130 kalorii!

Grzyby są niekwestionowaną gwiazdą jesieni. Dlatego warto z nich robić sosy, zupy, ale też sałatki. Grzybową sałatkę na ciepło możesz przygotować z pieczarek albo grzybów leśnych.

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½ szklanki pokrojonych w drobną kostkę grzybów
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 ½ łyżki octu balsamicznego
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 opakowanie mieszanki sałat

Jak zrobić sałatkę grzybową na ciepło

Najpierw rozgrzej 1 łyżkę oliwy w garnku na średnim ogniu. Dodaj grzyby, smaż 5-7 minut, aż będą miękkie. Następnie dodaj pozostałą oliwę, czosnek, ocet balsamiczny, ½ łyżeczki soli i czarnego pieprzu, wymieszaj, żeby składniki się połaczyły. Zdejmij garnek z ognia, poczekaj 5 minut, aż grzyby przestygną. Następnie dodaj je do mieszanki sałat, wtedy wymieszaj i natychmiast podawaj!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.