
©Mikhail_Kayl/Bank zdjęć Photogenica
Ciepłą sałatkę grzybową przygotujesz już w 25 minut. Smakuje świetnie, a w dodatku jedna porcja ma zaledwie 130 kalorii!
Grzyby są niekwestionowaną gwiazdą jesieni. Dlatego warto z nich robić sosy, zupy, ale też sałatki. Grzybową sałatkę na ciepło możesz przygotować z pieczarek albo grzybów leśnych.
Składniki (na 4 porcje):
- 3 ½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 ½ szklanki pokrojonych w drobną kostkę grzybów
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 ½ łyżki octu balsamicznego
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 opakowanie mieszanki sałat
Jak zrobić sałatkę grzybową na ciepło
Najpierw rozgrzej 1 łyżkę oliwy w garnku na średnim ogniu. Dodaj grzyby, smaż 5-7 minut, aż będą miękkie. Następnie dodaj pozostałą oliwę, czosnek, ocet balsamiczny, ½ łyżeczki soli i czarnego pieprzu, wymieszaj, żeby składniki się połaczyły. Zdejmij garnek z ognia, poczekaj 5 minut, aż grzyby przestygną. Następnie dodaj je do mieszanki sałat, wtedy wymieszaj i natychmiast podawaj!