Gryczanka z kaszą manną, owocami i bakaliami

przepis na gryczankę

Fot. Mama i ja

 

Kasza gryczana nie od dziś znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych i dużej zawartości cennych składników. Ma również dość charakterystyczny, intensywny zapach, który nie przysparza jej popularności zwłaszcza wśród najmłodszych. Sposobem na jego przełamanie może być podanie jej z dodatkiem kaszy manny, owoców i bakali. Takie zestawienie spotka się z uznaniem nawet małych niejadków.

Składniki (2-3 porcje):

100 g kaszy gryczanej, niepalonej

4–5 łyżek kaszy manny błyskawicznej

500 ml wody Mama i ja

3 łyżki jogurtu greckiego

szczypta cynamonu

1 łyżka masła orzechowego

ulubione owoce

ulubione bakalie

szczypta soli

Wykonanie:

1. Zagotuj wodę, wsyp kaszę gryczaną, dodaj sól i cynamon. Czas gotowania kaszy dostosuj do zaleceń producenta.

2. Do ugotowanej kaszy gryczanej (wody nie odlewaj) dodaj kaszę mannę i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

3. Po lekkim przestudzeniu i napęcznieniu kaszy manny dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj i przełóż do misek.

4. Udekoruj owocami i bakaliami. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.