
Fot. Mama i ja
Kasza gryczana nie od dziś znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych i dużej zawartości cennych składników. Ma również dość charakterystyczny, intensywny zapach, który nie przysparza jej popularności zwłaszcza wśród najmłodszych. Sposobem na jego przełamanie może być podanie jej z dodatkiem kaszy manny, owoców i bakali. Takie zestawienie spotka się z uznaniem nawet małych niejadków.
Składniki (2-3 porcje):
100 g kaszy gryczanej, niepalonej
4–5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
500 ml wody Mama i ja
3 łyżki jogurtu greckiego
szczypta cynamonu
1 łyżka masła orzechowego
ulubione owoce
ulubione bakalie
szczypta soli
Wykonanie:
1. Zagotuj wodę, wsyp kaszę gryczaną, dodaj sól i cynamon. Czas gotowania kaszy dostosuj do zaleceń producenta.
2. Do ugotowanej kaszy gryczanej (wody nie odlewaj) dodaj kaszę mannę i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
3. Po lekkim przestudzeniu i napęcznieniu kaszy manny dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj i przełóż do misek.
4. Udekoruj owocami i bakaliami. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.