Grillowany stek z tuńczyka – poznaj głębię jego smaku

fot. mat.pras.

fot. mat.pras.

Grill od wielu lat uważany jest za „sport narodowy” Polaków. Wystarczy kilka ciepłych dni na wiosnę, by amatorzy grilla rozpoczęli sezon. Co grillujemy? Najczęściej mięsa i ryby.

Jeśli chodzi o te drugie, tuńczyk i łosoś wydają się niekwestionowanymi królami na naszych stołach (lub stolikach turystycznych). Czy jednak trzeba czekać do wiosny, by móc rozkoszować się pyszną i zdrową rybą z grilla? W żadnym wypadku! Wystarczy patelnia grillowa, by przyrządzić aromatyczne i soczyste grillowane steki z tuńczyka. Dlaczego warto zaserwować sobie tę potrawę? Tuńczyk, bogaty w białko i inne substancje odżywcze, zbawiennie wpływa na nasze zdrowie jak każda ryba morska. Jeśli zaś chodzi o sposób przygotowania, właśnie grillowanie pozwala najpełniej wydobyć wszystkie jego walory smakowe.

Tuńczyk – podstawa diety wysokobiałkowej

Jako źródło wysokiej jakości białka (23 g na 100 g produktu!) tuńczyk ceniony jest przede wszystkim przez osoby, które pracują nad rozwijaniem masy mięśniowej. Stali bywalcy siłowni oraz sportowcy przeróżnych dyscyplin włączają tuńczyka do swojej diety na stałe. Jeśli lubisz tę rybę i chcesz przyrządzać ją częściej, trenujący znajomi mogą się okazać nieprzebranym źródłem informacji i inspiracji…

Korzyści ze spożywania tuńczyka docenić powinni jednak nie tylko sportowcy. Ta smaczna ryba zawiera łatwo przyswajalne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Czy wiesz, jaki jest ich wpływ na ludzki organizm? Przede wszystkim wspierają układ krążenia i pomagają zapobiegać zawałom oraz udarom. W dzisiejszym zabieganym świecie każdemu przyda się taka pomoc!

Inną substancją, w którą obfituje mięso tuńczyka, jest potas – przy jednoczesnej niewielkiej zawartości sodu. Takie proporcje tych pierwiastków pomagają kontrolować i stabilizować ciśnienie krwi. Same zalety, prawda?

Jak przyrządzać i z czym podawać tuńczyka?

Mięso tuńczyka jest samo w sobie bardzo smaczne. Nie należy więc przesadzać z przyprawami i wyrazistymi dodatkami w daniach skomponowanych wokół tej ryby. Siła tkwi w prostocie – dlatego za najlepszy pomysł na tuńczyka wiele osób uważa grillowane steki z tuńczyka (szczegóły przepisu znajdziesz tutaj: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1811,name,grillowany-stek-z-tunczyka). Jeśli posiadasz patelnię grillową, możesz je przyrządzić kiedy tylko zechcesz.

Jak już wspomnieliśmy, marynata do steków z tuńczyka powinna być raczej prosta. Oliwa z oliwek, czosnek, sól i pieprz – te cztery składniki wystarczą, by wydobyć prawdziwą głębię smaku z tuńczyka. Wymieszaj je ze sobą i umieść steki w takiej mieszaninie, pilnując, by dokładnie je nią natrzeć. Nie musisz zostawiać ich w takim otoczeniu na całą noc – wystarczy godzina, by wszystkie smaki odpowiednio się ze sobą przeniknęły. Po takim przygotowaniu przystąp do obróbki termicznej.

Najpierw błyskawicznie obsmaż steki na rozgrzanej patelni grillowej. 1,5 minuty na jedną stronę w zupełności wystarczy. Następnie wstaw je na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego uprzednio do 160 stopni. Przed podaniem warto skropić steki odrobiną soku z cytryny. I to wszystko! Prawda, że proste? Z takim przepisem poradzi sobie nawet osoba bez żadnego doświadczenia w kuchni!

Steki z tuńczyka można z powodzeniem podawać z różnymi dodatkami. Świetnie smakują przede wszystkim z pieczonymi ziemniaczkami. Dobrze też będą się komponowały ze świeżymi lub gotowanymi na parze warzywami. Warto tu jednak kierować się po prostu własnym gustem – tuńczyk to dość „łączliwy” składnik potraw. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.