Gotowane ciasteczka owsiane to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie w miejscu, gdzie do dyspozycji masz jedynie kuchenkę mikrofalową.
Ciasteczka są słodkie, pożywne, dają długotrwały zastrzyk zdrowej energii. Swoją słodycz zawdzięczają syropowi klonowemu, sytość kaszy owsianej, która jest bogata w błonnik i składniki mineralne. U nas mało popularna, dodajemy ją do paszy dla zwierząt.
Jedno ciastko owsiane to 75 kalorii i zaledwie 0,8 g tłuszczu.
Składniki:
– 8 szklanek wody
– ¼ szklanki soli morskiej
– 7 łyżek syropu klonowego
– 2 szklanki kaszy owsianej
– 2 ½ łyżeczki cynamonu w proszku
Jak przygotować ciasteczka owsiane
Wodę wlej do garnka, dodaj sól. Postaw na średnim ogniu, powoli doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę owsianą, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 30 minut. Garnek zdejmij z gazu. Dodaj cynamon i syrop klonowy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Powstała masę wylej na blachę/do foremek do pieczenia muffinów (masa powinna wystarczyć na 21 ciasteczek). Wstaw do lodówki. Po 5 godzinach wyjmij i zostaw na kilka minut w pokojowej temperaturze. Za pomocą noża wyjmij delikatnie ciasteczka z blachy. Przełóż je do szczelnie zamykanej torby i ponownie włóż do lodówki. Kiedy będziesz miała na nie ochotę, wystarczy że wyjmiesz 2-3 ciasteczka i podgrzejesz przez 2-3 minuty w mikrofalówc
Narobiliście mi smaka i koniecznie wypróbuję przepis 😉