Gofry z kalafiora

 

Gofry z kalafiora

Find Your True Fork, Jeff Krasno

Mają mniej kalorii niż tradycyjne gofry, zamiast dżemu możesz dodać do nich ser i awokado.

Przepis na te gofry zaprezentował niedawno autor książek kucharskich Jeff Krasno. Proponuje zjeść je z jajkami, groszkiem i awokado, najlepiej na niespieszne niedzielne śniadanie.

Składniki (na 4 porcje):

Na gofry:

– 1 szklanka kwiatów kalafiora
– ½ posiekanej małej cebuli
– 2 duże jajka
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– 50 gramów startego parmezanu
– ¼ szklanki mąki
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szczypta soli morskiej

Na dodatki:

– łyżka masła
– 1/3 szklanki zielonego groszku
– ¼ małej papryczki chili
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– ¼ szklanki sera ricotta
– ¼ szklanki sera koziego
– sól morska do smaku
– 1 pokrojone w cienkie plastry awokado
– 4 plastry wędzonego łososia
– 4 jajka w koszulce

Jak zrobić gofry z kalafiora

Posiekaj kalafiora tak drobno, żeby przypominał ryż, i przełóż do miski. Dodaj cebulę, jajka, parmezan, miętę, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli – dokładnie wymieszaj. Wnętrze gofrownicy wysmaruj masłem i rozgrzej. Masę wlewaj do gofrownicy łyżką, każdy gofr grzej przez 4-5 minut. Powstałe gofry przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 120 stopni piekarnika. Przełóż groszek do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj chili, miętę, ricottę i ser kozi, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gofry rozłóż na talerzu. Każdy udekoruj sałatką z groszku, kilkoma plastrami awokado, jajkiem, plasterkiem łososia i odrobiną pieprzu.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz