Gazpacho – najlepsza zupa na lato

Gazpacho – najlepsza zupa na lato

Fot: Photogenica

Gazpacho to hiszpański chłodnik z pomidorów. Jest zdrowy, wyrazisty w smaku, a jedna porcja to zaledwie 132 kalorie.
Zupa to eksplozja smaków: ostrego pieprzu cayenne, czosnku i sosu Worcestershire, aromatycznego kminku i oregano, a także sycących świeżych warzyw. Warto poświęcić mu czas.

Składniki:

– 4 pokrojone w kostkę pomidory
– ½ drobno posiekanego ogórka świeżego
– ½ szklanki drobno posiekanej czerwonej papryki
– ¼ szklanki drobno posiekanej cebulki dymki
– 1 oczyszczona i drobno posiekana papryczka jalapeno
– 2 drobno posiekane ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 szczypta suszonego oregano
– 1 szczypta pieprzu cayenne
– 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu i więcej do smaku
– 400 gramów pomidorów koktajlowych
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– Sok z 1 cytryny
– 1 łyżka sosu Worcestershire
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii

Jak zrobić gazpacho

W dużej misce połącz posiekane pomidory, ogórek, czerwoną paprykę, cebulę dymkę, paprykę jalapeno i czosnek. Dodaj sól, kminek, oregano, pieprz cayenne i czarny pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do blendera włóż pomidorki koktajlowe, dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet balsamiczny i sos Worcestershire. Zmiksuj na jednolitą masę. Przelej ją przez sitko z drobnymi oczkami, dodaj do wcześniej wymieszanych warzyw. Ponownie wymieszaj. 1/3 powstałej masy przelej z powrotem do blendera i zmiksuj. Przelej z powrotem do miski. Wymieszaj. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem, rozlej do miseczek. Każdą z nich udekoruj świeżą bazylią.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz