Francuska zupa cebulowa – przepis!

fot. © studioM/Bank zdjęć Photogenica

Kiedyś przygotowywali ją chłopi i ubodzy mieszkańcy francuskich miast. Zupa cebulowa oparta jest na kilku prostych składnikach, które dają jednak niepowtarzalny smak.

Składniki (na 12 porcji):
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– 8 szklanek (ok. 2 kg) obranej, drobno posiekanej cebuli
– 3 rozgniecione ząbki czosnku
– ½ szklanki porto
– 1 litr bulionu wołowego
– ¼ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 24 kromki z bagietki
– ¾ szklanki startego sera Gruyere

Jak zrobić francuską zupę cebulową
Rozpuść w garnku 2 łyżki oliwy i masło. Następnie dodaj cebulę, smaż przez 10-13 minut, aż zacznie mięknąć. Zmniejsz ogień i smaż, aż cebula będzie złotobrązowa. Dodaj 2 rozgniecione ząbki czosnku, smaż kolejne 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Potem dodaj wino. Lekko zwiększ ogień, poczekaj aż zupa zacznie wrzeć. Gdy połowa płynu odparuje, dodaj bulion, pieprz i sól, wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez godzinę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż kromki nasmarowane oliwą. Następnie piecz przez 3-5 minut z każdej strony. Wyjmij kromki, nasmaruj je czosnkiem.
Na blasze po kromkach postaw 12 małych miseczek, do każdej włóż 2 kromki bagietki. Do misek wlej zupę, potem posyp serem i wstaw do piekarnika. Piecz aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.