Fioletowe ziemniaki a zdrowie

Fioletowe ziemniaki a zdrowie

Fot: Shutterstock

Ziemniaki, choć tak powszechne w naszej kuchni, nie kojarzą nam się ze zdrowiem. A powinny, przynajmniej jedna z ich odmian.

Niektórzy nazywają je vitelotte, inni negresse, vitelotte noire czy chińskimi truflami. Pod tymi skomplikowanymi nazwami kryją się niebiesko-fioletowe ziemniaki. To bardzo stara odmiana, uprawiana od wielu lat w Chile, Peru i we Francji. Pierwsze wzmianki o uprawach fioletowych ziemniaków pochodzą już z 1812 roku! Możesz zastępować nimi tradycyjne ziemniaki.

Są smaczne w wersji pieczonej, puree czy sałatce. Zalety tego ziemniaka nie kończą się tylko na jego smaku. Naukowcy odkryli, że jest pomocny w walce z chorobą nowotworową, zwłaszcza w przypadku raka jelita. Zawiera substancje, które pomagają zabić komórki rakowe. Chodzi o antocyjony, z rodziny flawonoidów, odpowiedzialne właśnie za kolor warzywa, oraz skrobia oporna, wspomagająca poziom zdrowych bakterii, tak ważny w walce z chorobą nowotworową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.