Dyniowa zupa miso

Dyniowa zupa miso

Fot: Pixabay

Rozgrzewająca zupa dyniowa w połączeniu z wyrazistymi japońskimi smakami? Ta zupa miso to przepis na sukces.

Zupę możesz przygotować na japońskiej dyni kabocha (dynia olbrzymia), red kuri czy po prostu dyni piżmowej. Wszystkie komponują się z miso, które dodaje do zupy wyrafinowanego smaku.

Składniki (na 4 porcje):

– 1 kg dyni kabocha albo piżmowej
– ¾ kg słodkich ziemniaków
– 4 obrane ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól do smaku
– czarny pieprz do smaku
– 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
– 1 drobno posiekana cebula szalotka
– 3 łyżki żółtej albo białej pasty miso
– 6 szklanek bulionu warzywnego
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– ½ łyżeczki przyprawy shichimi togarashi

Jak zrobić dyniową zupę miso

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Oczyść dynię z pestek (jeśli używasz dynię piżmową, zdejmij też skórkę) i pokrój na ok. 3 cm kawałki, podobnie pokrój obrane ziemniaki. Ziemniaki, dynię i czosnek wymieszaj w naczyniu do pieczenia, polej 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp szczyptą pieprzu i soli. Włóż do piekarnika – piecz ok. 30 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Pozostałą oliwę rozgrzej w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzuć szalotkę, imbir – przesmaż 3-4 minuty. Dodaj miso i bulion – wymieszaj. Dodaj upieczone wcześniej warzywa, gotuj przez 15 minut. Jeśli zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Podawaj posypaną szczypiorkiem i odrobiną przyprawy shichimi togarashi.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz