Drugie śniadanie na nartach

 Drugie śniadanie na stoku

Fot: Shutterstock

Będąc na stoku cały dzień, spalasz mnóstwo kalorii. Aby je uzupełnić, jedz wcześniej przygotowane kanapki, czarną czekoladę, pij herbatę z imbirem i miodem.

Wyjeżdżając w góry, chcesz w 100% wykorzystać stok i swoje możliwości. Dlatego na narty czy snowboard wychodzisz zazwyczaj rano, a wracasz dopiero po zmroku. Uprawiając sport przez cały dzień, tracisz bardzo duże ilości energii, które powinnaś uzupełniać na bieżąco. Restauracje to najbardziej kosztowna opcja. Co w takim razie jeść na stoku na drugie śniadanie? Idealnym rozwiązaniem będą kanapki.

Jak powinny wyglądać kanapki narciarza lub snowboardzisty na drugie śniadanie? Najlepiej przygotować je z pełnoziarnistego pieczywa, bogatego w węglowodany złożone, z których glukoza jest  uwalniana stopniowo. Jako dodatki możesz wykorzystać po prostu ulubione sery, ryby, warzywa czy jajka. Ważne jest, aby do przygotowania kanapek użyć dobrych tłuszczów roślinnych, które są źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6 – znajdziesz je w margarynie, lub produktach margarynowo – maślanych.

PROPOZYCJE ENERGETYCZNYCH KANAPEK NA STOK

Kanapki z pastą z jajek

Składniki:
4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
3 jajka
2 łyżki margaryny
sól do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, zetrzyj na tarce, wymieszaj z margaryną Śniadaniową Klasyczną lub Premium, dopraw solą. Posmaruj kromki chleba pastą jajeczną.

Kanapki z pastą z twarogu i łososia

Składniki:

4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
100 gramów twarogu
50 gramów łososia
2 łyżki margaryny Śniadaniowej Klasycznej lub Premium
2 łyżki mleka
sól do smaku
opcjonalnie koperek lub szczypiorek

Przygotowanie:

Twaróg wymieszaj z margaryną, mlekiem oraz koperkiem lub szczypiorkiem. Dopraw solą. Przygotowaną pastą posmaruj kromki chleba i ułóż na nich łososia.

Kanapki z pastą z fasoli

Składniki:

4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
puszka czerwonej fasoli
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki margaryny
pęczek szczypiorku lub jedna średnia cebula
sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę opłucz z zalewy, przełóż do miski i ugnieć widelcem na gładką masę. Dodaj przecier pomidorowy, margarynę Śniadaniową Klasyczną lub Premium, posiekany szczypiorek lub cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowaną pastą posmaruj kromki chleba.
Oprócz kanapek, warto ze sobą wziąć gorzką czekoladę oraz garść orzechów lub suszonych owoców. Należy pamiętać również o uzupełnianiu płynów. Na stoku sprawdzi się ciepła herbata z imbirem i cytrusami, słodzona miodem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.