„Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek” Łukasza Modelskiego

ksiązka

fot. mat. prasowe

 

Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? 

Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. 

Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.

Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek”. Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.

„Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek” to biblia smakoszy i erudytów. Książka serwuje:

  • rozmowy o kuchni z najważniejszymi postaciami literatury w tle – Hemingway, Proust, Pamuk, Tyrmand, Białoszewski, Barnes, Houellebecq, Lem i inni
  • rozmowy ze znawcami kulinarnymi i literackimi, a wśród nich m.in. Wanda Klenczon, Bogusław Deptuła, Paweł Bravo, Andrzej Potocki, Krzysztof Varga
  • 50 przepisów inspirowanych literacką kuchnią

Całość okraszona jest wysmakowanymi ilustracjami Zofii Różyckiej

 

Łukasz Modelski – mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić – czyni to zawodowo. Pisuje felietony do „Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor Dziewczyn wojennych, Fotobiografii PRL, Kuchni na plebanii i Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu.

 

Opis pochodzi od Wydawcy

Wydawnictwo ZNAK

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.