Domowy sos do szparagów

Domowy sos do szparagów

Fot: Photogenica

Zjedz surowe szparagi! Są tak samo pyszne co gotowane czy grillowane, a mają znacznie więcej wartości odżywczych. Świetnie komponują się z kremowym sosem.

Sezon na szparagi jest stosunkowo krótki (8-10 tygodni w roku), dlatego warto jest wykorzystać ich potencjał. Są nie tylko pyszne, ale mają dużo właściwości upiększających. Szparagi podwyższają poziom glutationu, substancji o działaniu przeciwstarzeniowym i oczyszczającym. Jeśli jednak je gotujesz lub smażysz, tracą większość cennych właściwości. Surowe szparagi to jest to. A z kremowym sosem to miód w gębie.

Składniki (na 4-6 porcji):

– 1 łyżka i 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 3 drobno posiekane cebule dymki
– 1 drobno posiekana szalotka
– ½ szklanki surowych orzechów nerkowca, wcześniej namoczonych przez całą noc w wodzie, wypłukanych i osuszonych
– 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
– ¼ łyżeczki soli
– ½ szklanki soku z cytryny
– 1 garść szparagów bez twardych końcówek

Jak zrobić domowy sos do szparagów

Postaw na średnim ogniu średniej wielkości garnek, rozpuść łyżeczkę oleju. Dodaj cebule dymki (wcześniej zachowaj 2 łyżeczki szczypioru) i szalotkę. Smaż cebule przez ok. 5 minut, aż zaczną mięknąć i zmieniać kolor. Zdejmij garnek z ognia. W blenderze zmiksuj orzechy nerkowca, łyżkę oleju kokosowego, przysmażone cebule, fasolę, odłożony wcześniej szczypior, sól oraz sok z cytryny. Miksuj przez 4-5 minut, aż sos uzyska gładką, kremową konsystencję. Podawaj sos w temperaturze pokojowej ze szparagami do maczania.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz