Domowy sos czosnkowy na ciepło

Domowy sos czosnkowy na ciepło

Fot: Shutterstock

Sos czosnkowy to jeden z ulubionych sosów na świecie. Jest uniwersalny, pasuje niemalże do każdej potrawy, jest też bardzo łatwy do zrobienia w domu. Zobacz, jak zrobić domowy sos czosnkowy.

Do przygotowania domowego sosu czosnkowego potrzebujesz:

– 1 łyżkę masła
– 1 łyżkę oliwy z oliwek
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki posiekanych ząbków czosnku
– 2 szklanki wysokoprocentowej śmietany
– ½ szklanki bulionu
– ½ szklanki startego sera parmezan
– sól i pieprz do smaku

Jak zrobić domowy sos czosnkowy:

Masło i oliwę z oliwek rozgrzej na patelni na średnim ogniu. Smaż przez 1-2 minuty, aż oba składniki się zmieszają. Dodaj drobno posiekany czosnek. Wymieszaj. Smaż przez 3-4 minuty na małym ogniu. Czosnek powinien być miękki i aromatyczny. Dopilnuj, żeby nie zaczął zmieniać koloru na brązowy. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta zasmażka. Trzymaj na ogniu przez kolejne 2 – 3 minuty, pozwalając całości dobrze się zagęścić. Zasmażka powinna lekko ściemnieć. Dodaj powoli bulion i śmietanę, stale mieszając. Nie dopuść, żeby sos zaczął wrzeć. Gdy na powierzchni zaczną tworzyć się bąble, zmniejsz gaz. Sos dopraw do smaku. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj ser parmezan i zdejmij z gazu. Dobrze wymieszaj, aż ser całkowicie się rozpuścić. Podawaj na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.