Domowe maseczki z czekolady

Domowe maseczki z czekolady

Fot: Shutterstock

Czekolada wygładza, nawilża, uelastycznia i odżywia skórę. Nic dziwnego zatem, że warto robić z niej maseczki.

Na bardziej miękką skórę

Ta maseczka daje niemalże natychmiastowe efekty. Jej wielbiciele twierdzą, że widać je już po pierwszym zastosowaniu. Przygotuj ½ szklanki kakao, ½ szklanki miodu, 4 łyżeczki płatków owsianych i 4 łyżeczki śmietany. Wymieszaj kakao z płatkami owsianymi, stopniowo dodawaj cały czas mieszając miód i śmietanę. Powstałą gęstą pastę nałóż na 20 minut na twarz. Zmyj ciepłą wodą.

Na suchą skórę

Rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady i dodaj 2 łyżeczki oleju migdałowego. Kiedy czekolada się rozpuści i nieco przestygnie, nałóż maseczkę na skórę. Po 20 minutach zmyj letnią wodą.

Na bardziej elastyczną skórę

Wymieszaj jedną tabliczkę rozpuszczonej ciemnej czekolady z 2 łyżkami olejku z dzikiej róży. Poczekaj aż przestygnie, nałóż na skórę. Zmyj letnią wodą po 20 minutach. Maseczkę możesz powtarzać 1-2 razy w tygodniu.

Na odżywioną skórę

Wymieszaj 1 łyżkę kakao, 1 łyżkę jogurtu naturalnego i 1 łyżkę miodu. Powstałą maseczkę nałóż na skórę i zmyj ciepłą wodą po 20 minutach.

 

Przeczytaj także

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.