Domowa herbata imbirowa

Domowa herbata imbirowa

Fot: photogenica

Jest gorąca, aromatyczna i bardzo zdrowa. Herbatę imbirową możesz przygotować ze świeżego lub mielonego imbiru.

Imbir łagodzi dolegliwości żołądkowe, poranne mdłości, zmniejsza objawy choroby lokomocyjnej. Imbir działa przeciwzapalnie, pomaga w łagodzeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, zmniejsza ból mięśni, łagodzi i uspokaja.  Trudno jednak dodawać go do każdej potrawy, może za to stać się fenomenalnym dodatkiem do codziennego napoju. Świetnie sprawdzi się w herbacie.

Jak zrobić herbatę imbirową

Herbatę imbirową możesz przygotować ze świeżym lub mielonym imbirem. Jeśli chcesz zrobić herbatę ze świeżego korzenia, obierz go i pokrój na cienkie plastry. Powinnaś przygotować 2 plastry na każdą filiżankę herbaty. Jeśli chcesz przygotować herbatę z mielonym imbirem, będziesz potrzebować ½ łyżeczki na każdą filiżankę.

Włóż plastry imbiru do czajniczka lub wsyp mielony imbir, a potem zalej wrzącą wodą. Poczekaj 15 minut. Jeśli użyłaś imbiru w plasterkach, wyjmij je, jeśli imbiru mielonego, przelej całą herbatę przez gazę. Herbata jest gotowa do picia. Możesz dodać do niej łyżkę miodu, kilka plasterków cytryny. Herbatę imbirową możesz pić na zimno i na ciepło.

Pamiętaj

Herbata imbirowa jest pyszna, ale nie można jej pić w większych ilościach. Lekarze szacują, że człowiek nie powinien spożywać imbiru więcej niż 4 gramy dziennie (2 cm kawałek korzenia to ok. 10 gramów). Kobiety w ciąży nie powinny jeść więcej niż 1 gram imbiru dziennie, a dzieciom poniżej 2 roku życia nie podajemy go w ogóle. Herbatę imbirową wprowadzaj do diety stopniowo, za duże ilości mogą na początku podrażnić żołądek. Nigdy nie zastępuj nią leków przepisanych przez lekarza. Jeśli cierpisz na nadciśnienie, masz problemy z sercem czy cukrzycę – zawsze skonsultuj się z lekarzem, zanim zaczniesz pić herbatę imbirową.

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.