Dlaczego warto jeść kalafior?

Dlaczego warto jeść kalafior?

Fot: Shutterstock

Gdybyśmy wiedzieli, jak bardzo pozytywnie kalafior wpływa na nasze zdrowie, sprzedawałby się jak świeże bułeczki.

Badania opublikowane niedawno w magazynie European Journal of Cancer analizowały powiązanie białych owoców z rozwojem nowotworów. Jak twierdzą naukowcy, kalafior jest bardzo niedocenianym warzywem. Podczas przygotowań do publikacji, przebadano 32 tys. osób chorych na nowotwór, szczegółowo analizując codzienną dietę każdej z nich. Szybko odkryto, że kalafior jest jednym z najbardziej zdrowych warzyw, które pomaga wytworzyć barierę ochronną, przydatną przy zwalczaniu nowotworu. To zasługa sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), dwóch związków chemicznych przydatnych w walce z rakiem. Sulfurofan pomaga wyhamować szybkość replikowania się komórek rakowych. I3C zwiększa w organizmie ilość enzymów, które wspierają wypłukiwanie toksyn, czynników rakotwórczych, zanim te zdołają uszkodzić zdrowe komórki.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz